.comment-link {margin-left:.6em;}

DORST.

13 september 2006

The Falling Man

Uit Esquire:

Some people who look at the picture see stoicism, willpower, a portrait of resignation; others see something else—something discordant and therefore terrible: freedom.

(via)
Zoals Canvas ons een aantal dagen terug wist te vertellen is de beruchte foto van de Falling Man geen alleenstaand beeld, maar een fragmentaire snapshot uit een reeks van foto's. Er is niks 'zen' aan deze man en zijn val, hooguit enkel aan deze foto. De andere foto's tonen hem worstelend in het luchtledige. Deze man lijdt. Hij is geen monnik. Hij is geen symbool van wilskracht of wat dan ook.

Waar hij wel een symbool van is, is onze beperkte perceptie, onze blinde drang naar ideeën en idealen. We wilden zo hard dat hij die monnik is. We willen zo hard dat hij onze rots in de branding is in tijden van waanzin en angst. Want wij willen sterk zijn en onze hoofden opheffen in het aanschijn van dood en terreur.

Hoezeer willen we niet "wow" zeggen in plaats van "ow".
Hoe veraf staan we niet, van hem, de waarheid en onszelf.

, , , ,

1 Comments:

  • Als ik naar die foto kijk, zie ik wanhoop. Want dat is wat die man gedreven heeft om naar buiten te springen. De keuze tussen verbranden/verstikken of uiteenspatten op de grond. Verschrikkelijk.

    door Blogger yab, om 4:44 p.m.  

Een reactie posten

<< Home